czwartek, 25 maja 2017

Tort orzechowo krówkowy



Nie ma co oszukiwać, tort nie należy ani do najtańszych, ani do najbardziej niskokalorycznych, ale naprawdę warto go zrobić, a już szczególnie dla bliskiej osoby z okazji jej urodzin. Gwarantuję, że zarówno jubilat jak i goście będą zachwyceni. Smak powala 😋
Inspirowałam się tym przepisem.



BISZKOPT (tortownica o średnicy 24 cm):
  • 8 jajek
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 dag mąki tortowej
  • 15 dag mielonych orzechów włoskich
  • 15 dag cukru

PONCZ:
  • 3/4 szklanki przegotowanej wody
  • 50 ml wódki o smaku orzecha laskowego
  • sok z cytryny do smaku

KREM:
  • 50 dag serka mascarpone
  • 25 dag masy kajmakowej z puszki
  • 200 ml dobrze schłodzonej kremówki
  • opakowanie zagęstnika do śmietany
  • łyżeczka cukru z wanilią

DODATKOWO:
  • słoiczek 340 ml domowej konfitury z czarnej porzeczki
  • 20 dag masy kajmakowej z puszki
  • 250 ml dobrze schłodzonej kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 12 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 3 dag migdałów w płatkach
  • 16 połówek orzechów włoskich do przybrania


WYKONANIE:
BISZKOPT:
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z orzechami.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania porcjami dodać cukier. Następnie pojedynczo dodać żółtka. Na koniec dodać mąkę z orzechami i delikatnie wymieszać szpatułką.


Masę przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec około 40-50 minut do suchego patyczka.


Biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić na blat z wysokości ok. 50 cm. Odstawić do wystudzenia.
Kiedy będzie całkiem zimy, odciąć jego brzegi od boku tortownicy, wyjąć z formy i przekroić na trzy blaty.

NASTĘPNIE:
Konfiturę przełożyć do rondelka, podgrzać i przetrzeć przez sito lub dokładnie zmiksować, w zależności od tego, jak bardzo przeszkadzają nam drobne pestki.


Wszystkie składniki ponczu połączyć ze sobą.

Posiekane orzechy wymieszać z płatkami migdałowymi. Ja orzechy wyłuskałam, uprażyłam na suchej patelni, otarłam ze skórki ściereczką i posiekałam.

KREM:
Serek mascarpone zmiksować z masą kajmakową.


Kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i zagęstnikiem, następnie delikatnie wymieszać z masą serowo kajmakową.


SKŁADANIE TORTU:
Pierwszy blat nasączyć 1/3 ponczu, posmarować połową konfitury i połową kremu. Położyć na nim drugi blat i postąpić jak z poprzednim. Na wierzchu położyć trzeci blat i nasączyć go pozostałym ponczem.


Kremówkę 36% ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Posmarować nią boki i wierzch tortu, przy czym wierzch tylko cieniutką warstwą.

Boki tortu dokładnie obkleić mieszanką siekanych orzechów i płatków migdałowych.


Na wierzchu rozsmarować masę kajmakową – najpierw rozetrzeć ją łyżką, aby nie miała grudek. Na kajmaku ułożyć połówki orzechów. Tort schłodzić w lodówce przez co najmniej kilka godzin.


6 komentarzy:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...